Från VD till sjuksköterska!

Om jag kan hoppa av min chefskarriär, så kan du också ändra ditt liv, säger Fredrik Ölander, sjuksköterska på Karolinska Sjukhuset. Men du måste bestämma dig och gå all in!

Fredrik Ölander, 62, gick från VD till sjuksköterska

Fredrik Ölander har så länge han kan minnas velat bli läkare, men hans föräldrar avrådde honom. De tyckte att han skulle bli säljare för att han pratade så mycket. Så han trotsade dem, blev ekonom och gjorde karriär. Men drömmen om att kunna hjälpa människor har alltid funnits kvar.

Vad var det som gjorde att du bytte bana?

Det var flera saker, som det ofta är när man gör en förändring. Jag hade jobbat på bank i 20 år, arbetat på Garbergs annonsbyrå där mitt första uppdrag var Ipren-mannen, jobbat som förändringsledare på Apoteket och haft flera vd-roller bl a på United Spaces. Jag tappade helt enkelt intresset för att sitta på möten, bygga varumärken och planera för ekonomisk framgång. Det var inte meningsfullt.

I samma veva skilde jag mig och tog en time-out. Jag behövde vara trogen mitt varumärke, inte andras. Jag ville också landa i att vara förälder, tillgänglig för mina barn och tog korta uppdrag. 

Det är i dessa lägen som det har varit värdefullt att ha en professionell kontakt som kan hjälpa till att styra besluten rätt.  När jag väl bestämde mig för att skilja mig så frågade jag Lena. “Hjälp mig hur gör man när man skiljer sig?”. Även när jag har haft funderingar vid andra förändringar i livet så har det varit ett stort stöd att bolla dessa beslut med Good Relations.

Vad fick dig att söka till sjuksköterskeutbildningen?

Det började med att jag fick ett mail från en bekant som känner till mitt intresse för att hjälpa människor att må bra. ”Grattis, vilken tur du har som bor i Stockholm, nu startar en helt ny utbildning inom funktionsmedicin”. Jag hoppar på utbildningen, jobbar extra och pluggar i 2,5 år i Sverige och USA. Jag lär mig massor, men vi var i första kullen så utbildningen hade ingen status och var inte godkänd i Sverige. 

Det blev väldigt tydligt att jag behövde en legitimation, en garanti, som visar att jag har medicinsk och vetenskaplig kunskap, vilket några vänner påtalat under flera år.

Vad hindrade dig tidigare?

Jag trodde aldrig jag skulle komma in på sjuksköterskeutbildningen, mina föräldrars ord hade spökat i alla år och karriären hade kommit före. Men jag bestämde mig äntligen, skickade in mina gymnasiebetyg och en halv civilekonomutbildning och kom in! Jag var överlycklig!

Det blev några roliga och otroligt tuffa år under Covid. Jag pluggade heltid och drev en läkarmottagning i Stockholm som jag hade startat samtidigt som jag gjorde praktik i Dalarna. Jag var 58 år, levde studentliv och pendlade mellan Stockholm och Falun. 

Var det värt det?

Ja, absolut. Jag har jobbat extra och pusslat med min ekonomi under flera år, samtidigt som jag haft ansvar för mina tre grabbar. Det har inte varit en dans på rosor. Min överlevnadsstrategi har varit att ta en dag i taget, jag var fast besluten att nå mitt mål.

När jag kom in på utbildningen satte jag upp datumet för min examen som målbild. Det är första gången jag är stolt över mig själv. Då har jag ändå varit utnämnd till årets marknadschef och vunnit priser, men det hade jag gjort för någon annans skull. För min ex-fru, min chef, min pappa. 

Det här har jag gjort för min skull. Jag tycker att det är ascoolt att vara sjuksköterska, jag älskar mitt jobb. 

Skulle du kunna gå tillbaka till ett VD-jobb?

Ja, om jag kan göra skillnad. Då måste jag ha en ägare och en styrelse som vill att jag ska lyckas i mitt uppdrag.

Hur använder du din erfarenhet som ledare idag?

Jag har nytta både av min ledarerfarenhet och styrelsekunskap, jag förstår vad min chef har för uppdrag och vad hon ska åstadkomma. Jag frågar henne vad kan jag bidra med, vara lite av en mentor.

Det har tagit mig 15 år att förstå innebörden av att vara trygg i min kompetens. Idag kan jag vara hur generös som helst med allt jag kan. Alla människor har en egen kombination av kunskaper, det gör att vi är unika i det vi gör.

– När jag kommer in på avdelningen idag kan patienterna säga; åh, äntligen kommer doktorn!

Slutligen – hur var det att plugga som vuxen?

Att plugga med 23-åringar, att lyssna och lära mig, har varit fantastiskt. Men det har inte varit många män på utbildningen. 

Lärarna pratar i stort sett alltid om sjuksköterskan som en kvinna. Hur fantastisk hon är. Jag påpekade flera gånger, hallå jag är här. Jag är man och ska bli sjuksköterska. De gamla uppfattningarna sitter så djupt. En kvinna är sjuksköterska och en man är läkare.

– När jag kommer in på avdelningen idag kan patienterna säga; åh, äntligen kommer doktorn!

Du har precis fått utmärkelse Daisy Award. Stort grattis. Vad innebär den?

Daisy Award är en internationell utmärkelse och jag är så glad och stolt för de nomineringar jag fått. De ord som, enligt patienterna, kännetecknar mig är: proffsig, lyhörd och trevlig.

Daisy Award står för Disease Attacking Immune System och bildades 1999 av J Patrick Barnes familj. Han dog bara 33 år gammal.

Daisy Award är ett internationellt program som belönar och hyllar sjuksköterskor som varje dag uppvisar spetskompetens genom sin kliniska expertis och extraordinära medmänsklighet. Dessa sjuksköterskor är erkända som enastående förebilder i vår vårdgemenskap. 

Läs mer om Daisyfoundation.

5 råd för dig som vill byta bana: 

  1. Vad vill du?  Om du hade alla möjligheter i världen, vad skulle du göra då?

  2. Vad hindrar dig?

  3. Hur kan du ta bort hindren?

  4. Sätt ett mål när du ska vara färdig

  5. Gå all in! När du gör det du tycker är roligt, då blir du riktigt bra. Du måste älska det du gör!

Behöver du eller ditt bolag hjälp? Hör av dig. 

Lena Gustafsson


Lena Gustafsson har drivit förändringsledning mot tydliga mål i stora bolag under 25 år. Lena är legitimerad kognitiv psykoterapeut och har omsatt den kunskapen inom ledarskap och medarbetarskap i näringslivet.

Kontakta Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *