Vi gratulerar Ekin Björstedt till det nya spännande uppdraget som VD och generalsekreterare på Global Child Forum. Ekin är en av våra kunder som uppnått sina mål och haft stor nytta av Professionellt ID.

När Ekin Björstedt kliver in i sitt nya uppdrag har hon en välfylld kappsäck med sig. Här delar hon med sig av sin ledarfilosofi i fem punkter.

Ekin Björstedt, ny VD och generalsekreterare för Global Child Forum

När man tittar noga ser man att hon står väl förankrad med ena benet i affärsvärldenoch med det andra lika stadigt i barnens livsvillkor och vad kan passa bättre än just dessa erfarenheter.

Hon har arbetat som ledare på hög nivå under många år och hunnit med ett par år som diplomat i Turkiet. När jag frågar henne om hon har en ledarfilosofi om vad som är viktigt för henne, så kommer svaret snabbt. 

Så brukar det vara med ledare som upplevt mycket i sitt arbete. De som har fått och tagit möjligheten att lära känna sig själva, öva i sitt ledarskap och gå från tanke till handling i skarpa lägen.

Ekins ledarfilosofi i 5 punkter:

1. Nyfikenhet och mod

Det är så viktigt att välja sin väg grundad på egen nyfikenhet och att våga ge sig ut på okänd mark. Att inte fastna i något för länge, utan att ha modet att förändra.

Nyfikenhet handlar inte bara om egna livsval, utan lika mycket om att vara nyfiken på andra som finns i rummet. Vilka man arbetar med, vad de kommer ifrån och kan behöva för att kunna komma till sin rätt i sina jobb. Alla har sin historia.

2. Förstå sin historia

Först av allt behöver du själv förstå var du kommer ifrån, vad du har med dig, samt fråga dig: varför reagerar jag som jag gör i vissa situationer? Att växa som person och lära sig, lära om och förstå mer om sig själv. Du behöver förstå ditt inre ledarskap för att vara en vuxen ledare. Då är det lättare att packa ur det gamla och göra medvetna val. Att bli den ledare och människa du vill vara.

3. Vara genuin och tålmodig

Det är viktigt att vara genuin mot sig själv. Påklistrade egenskaper fungerar inte. Det är nödvändigt att vara hel och det ska kännas och synas. Hur ska jag annars stå stadigt när det stormar runt omkring i världen? Hur ska en ledare kunna skala ner och hålla fokus på det som är viktigt om fokus ligger på en själv?

4. Man måste våga – No guts, no glory. 

Jag säger det igen, var inte rädd för att våga, men var heller inte så krävande mot dig själv. Följ inte strömmen, hitta din väg och ditt happy place där du samlar kraft.

5. Våga välja bort

Ställ dig frågan – är det här viktigt? Om svaret är nej, börja sortera upp och städa bort onödiga uppgifter, möten, sammankomster mm.

 
av Lena Gustafsson

Behöver du eller ditt bolag hjälp? Hör av dig.

Lena Gustafsson


Lena Gustafsson har drivit förändringsledning mot tydliga mål i stora bolag under 25 år. Lena är legitimerad kognitiv psykoterapeut och har omsatt den kunskapen inom ledarskap och medarbetarskap i näringslivet.

Kontakta Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *