Styrelseutbildning
Äga styra leda
Onlineutbildning i bolagsstyrning och styrelsearbete
Äga styra leda
Onlineutbildning i bolagsstyrning och styrelsearbete
moduler
lektioner
styrelsequiz
Tentamen
Styrelseutbildningen Äga, styra och leda vänder sig till dig som arbetar i en styrelse, har tackat ja till ditt första uppdrag, arbetar som VD, har en ledande befattning eller driver eget bolag. Den är till för dig som vill höja din egen kunskap och samtidigt bidra till bolagets bästa.
För att göra kunskapen tillgänglig och höja kompetensen i allt fler bolag, har Styrelsebalans tillsammans med våra erfarna utbildningsledare, Ylva Hambraeus Björling och Sverker Björling, skapat en gedigen och pedagogisk styrelseutbildning online. Den bygger på tvådagarsutbildningen vi anordnat under många år.
Vad innebär det att bilda bolag och vilka olika associationsformer finns det. Vad innebär Aktiebolagslagen och Svensk kod för bolagsstyrning?
Äga, Styra, Leda – uppdrag, roller och ansvarsfördelning. Vad vill ägarna med bolaget? Vad innehåller ägardirektivet och hur styr det verksamheten? Styrelsens arbete och VD:s uppdrag och roll.
Styrande dokument för ägare, styrelse och ledning. Att fatta beslut och föra protokoll. Styrelsen som arbetsgrupp – att vara förberedd, ta eget ansvar, ha integritet och företagets bästa för ögonen. Ordförande – en ledamot med extra ansvar.
Förstå bolagets ekonomiska rapportering – från resultat- och balansräkning till ägarkapital och lånefinansiering. Om styrelsens ansvar, hushållning och risktagande, mätbarhet och framförhållning – vilka beslut gynnar bolaget?
Ägarnas vilja, långsiktiga inriktningar och mål. Affärsplan och styrkort. Risk, kris och kontinuitet. ”Compliance”. Hållbarhetsarbete och redovisning.
Styrelsens kollektiva ansvar, ledamotens eget ansvar och ordförandens roll. Bolagsstyrning i Europa. Tre modeller för bolagsstyrning.
Hur fungerar rekrytering av ledamöter? Vem rekryterar och hur exponerar jag mig? Ett tydligt CV – med styrelserelevans. Vad innebär det att tacka ja? Syna bolaget och vilka ledamöter som arbetar i styrelsen.
Utbildningen avslutas med en skriftlig hemtentamen som du gör i egen takt. Lärarna återkopplar med personlig feedback. Diplom utfärdas efter godkänd tentamen.
Fördelarna med en onlineutbilding är många; du studerar i egen takt och testar dina kunskaper med quiz efter varje modul. Vidare avslutas utbildningen med en skriftlig hemtentamen och rättas av våra erfarna specialister i styrelsearbete och bolagsstyrning, som också ger dig personlig feedback.
Utbildningen genomförs individuellt, men kan med fördel användas för ett gemensamt lärande med kollegor, i ledningsgruppen eller styrelsen – takten bestämmer ni själva.
Utbildningen riktar sig till dig som är ny ledare, arbetar i styrelse, fått ditt första uppdrag, arbetar som VD eller i ledningsgrupp samt till dig som driver eget bolag – alla kan lära av utbildningen.
Den är till för dig som:
Utbildningen kräver inga förkunskaper.
Du gör utbildningen i egen takt, var och när du vill. Den är tillgänglig på dator, mobil och surfplatta. Ladda ned appen simplero för mobil och surfplatta.
Du har tillgång till utbildningen under 12 månader och kan ständigt gå tillbaka och uppdatera dig inför t ex styrelsemöten, kring juridiska eller ekonomiska frågor samt det praktiska arbetet.
Svenska
Online
Utfärdas efter godkänd sluttentamen
13 995 SEK exkl moms
Med gedigen erfarenhet i roller som VD, ledande och rådgivande befattningar, ordförande och ledamöter i såväl storbolag som start- och scale-ups har våra utbildningsledare både bredd och djup kring begreppen Äga, Styra och Leda – bolagsstyrning och styrelsearbete.
När ledningsgruppen gick utbildningen höjdes kunskapsnivån – uppdrag, roller och affärsfokus blev tydligt.
”Bra disposition på utbildningen och tydlig genomgång med exempel från verkligheten.”
”En kurs alla chefer borde gå”
Styrelsebalans by Good Relations arbetar med balans i näringslivet för hållbar tillväxt. Vi vill vara med och leda förändringsarbetet in i framtiden. Målsättningen är kompetenta och balanserade bolagsstyrelser och ledningsgrupper. Vi vill se kompetens, drivkraft och erfarenhet som avgörande vid rekrytering.