AI – Hur får vi grepp om det?

Intervju med Paulina Modlitba, folkbildaren som brinner för att göra AI begripligt för alla

Paulina Modlitba och Kodjo Akolor i serien Vem kan jag tro på? på UR play. 

Paulina Modlitba, civilingenjör och folkbildare, brinner för att göra teknik begriplig för alla. I serien Vem ska jag tro på? reder hon ut begreppen kring AI, dess myter och konsekvenser. Hon betonar vikten av att förstå AI – inte bara använda det – och hur vi kan hantera både möjligheter och risker.

”Vi behöver förstå AI – inte bara använda det”
Paulina Modlitba

Paulina Modlitba älskar teknik lika mycket som människor. Som civilingenjör och folkbildare har hon en passion för att göra komplexa tekniska ämnen begripliga för alla. Nu medverkar hon i programmet Vem ska jag tro på? där hon reder ut begreppen kring AI och dess påverkan på samhället.

Varför är folkbildning om AI så viktig?

– Folkbildning kan ge enorma effekter, både på individnivå och i samhället. Många använder teknik dagligen, men få har en djupare förståelse för etik och konsekvenserna av AI. Genom att lära oss mer kan vi bli bättre förberedda – och det gäller särskilt barn och unga. De är redan skickliga på att använda digitala verktyg, men vi behöver också ge dem kunskap om vad AI innebär, vilka risker som finns och hur vi kan hantera dem.

Hur påverkar AI oss i vardagen och arbetslivet?

– AI är en generell teknik som påverkar alla. Det handlar inte bara om att förstå algoritmer, utan om att vara en upplyst medborgare. Vi behöver lära oss att värna om vår integritet och förstå hur våra data samlas in och används. Samtidigt kan vi alla bidra med idéer om hur AI kan användas positivt – både privat och professionellt. När vi kombinerar AI med sakkunskap inom olika områden kan magi uppstå! Nya affärsmodeller och innovationer blir möjliga när vi lär oss mer.

Det finns många myter om AI. Vilka är de största?

– En av de vanligaste myterna är att AI kan lösa allt eller att den snart blir självmedveten och självstyrande. I själva verket är AI en sannolikhetsmaskin – den beräknar sannolikheter och presenterar svar utifrån det. Den är inte medveten och den fattar inte beslut på egen hand. En annan myt är att AI aldrig gör fel. Det är viktigt att komma ihåg att AI-system lär sig av data som kan vara bristfällig eller partisk, och därför kan resultaten ibland bli missvisande.

Hur ser du på AI-utvecklingen det kommande året?

– Just nu känns det som att vi står och stampar lite, men utvecklingen går ändå snabbt. Techbolagen har stora ambitioner, och plötsligt kan nästa stora AI-genombrott vara här. Kanske ser vi en explosion av nya möjligheter, eller så tar det längre tid än vi tror. Det viktiga är att vi inte blint litar på att AI kommer att lösa allt, utan att vi fortsätter använda vår egen hjärna och kritiskt tänkande.

Varför ska man se Vem ska jag tro på??

– För att det är en kombination av gedigen research och expertinsikter. Vi har samlat en bred panel av kunniga personer och granskat materialet noga innan programmet släpps. Vi vill ge tittarna en saklig och nyanserad bild av AI, så att de själva kan bilda sig en uppfattning. I slutändan handlar det om att vara informerad – för att kunna använda AI på ett smart och ansvarsfullt sätt.

Med sitt engagemang för teknik och utbildning inspirerar Paulina Modlitba till ett mer upplyst och nyfiket förhållningssätt till AI. För henne handlar det inte om att vara rädd för framtiden – utan att förstå den.

Se serien Vem ska jag tro på? på UR play.

Av Lena Gustafsson

Behöver du eller ditt bolag hjälp? Hör av dig.

Lena Gustafsson


Lena Gustafsson har drivit förändringsledning mot tydliga mål i stora bolag under 25 år. Lena är legitimerad kognitiv psykoterapeut och har omsatt den kunskapen inom ledarskap och medarbetarskap i näringslivet.

Kontakta Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *