
Peder Söderlind tipsar om böcker kring nyfikenhet
Boktips – Med nyfikenheten som ledstjärna!
Min vän Peder Söderlind är en strålande diskussionspartner, när vi möts väcks alltid nya frågor och tankar. Vi har nyfikenheten gemensamt!
Peder har under flera år gått på upptäcktsresa i nyfikenhetens värld och är inom kort aktuell med en ny bok om just nyfikenhet, titeln sätts i skrivande stund, så den återkommer vi till.
Han är i grunden journalist, researcher, författare och numera även entreprenör och grundare av ett SaaS-bolag.
Här kommer tre av Peders boktips kring nyfikenhet.
Vi önskar er trevlig och upplysande läsning.

Rebel Talent – Why it Pays to Break the Rules at Work and in Life av Francesca Gino handlar om balansen mellan att vara följsam och att inte vara det. Francesca är professor i beteendevetenskap vid Harvard Business School. Jag skulle säga att hon har blivit en (av flera) central person inom forskning om nyfikenhet.
Trots att rebellen har dåligt rykte och ofta ses som bråkstaken fyller upproret, att bryta mot regler, tradition och konventioner en funktion i näringslivet. Rebellen utmanar och bryter status quo vilket behövs för att skapa och förändra.
Francesca lyfter flera egenskaper som hänger samman med denna slags rebelliska talang hos dessa individer. De:
👉 söker sig till nya saker och är okej med att vara ny inför något
👉 är extremt nyfikna och söker ständigt mer kunskap
👉 breddar hela tiden sitt perspektiv
👉 söker olikhet och mångfalld
👉 är öppna, transparenta, sårbara men står även stabila i sina värderingar.
Francesca argumenterar att företag bör vara rädda om rebeller och vi alla skall värna rebellen inom oss. Samtidigt beskriver hon hur det inte handlar om att söka regler att bryta mot utan snarare om att vara sann mot sig själv.
Det är en skör berättelse, en berättelse på knivseggen som Francesca levererar brilliant.

Håller vi på att tappa vår förmåga att ställa de viktiga, svåra, avgörande frågorna? Vad har det för innebörd för ett samhälle, organisationen och individen om det är så?
Seth Goldenberg berättar i boken Radical Curiosity hur vi aldrig tidigare levt i en tidsperiod där det varit så avgörande med en skarp förmåga att formulera viktiga frågor om hur vi lever våra liv och hur samhället fungerar.
Men har vi blivit för bekväma? Har vi i för hög utsträckning lärt oss acceptera det som är. En stor del av vår dag, vårt liv består av att vi gör saker utan att ifrågasätta varför. Vi låter oss serveras av allt från idéer, normer, strukturer till företagens tjänster utan eftertanke.
Problemlösning har förminskats till administration av att leta upp redan befintliga tankar, idéer, lösningar snarare än att vår generation bidrar till människans gemensamma historia genom att skapa nya insikter.
På det sättet menar Seth att nyfikenheten är utrotningshotad. Nyfikenhet – den inre motivationen att lära nytt, utforska, ifrågasätta riskerar att försvinna hos människan. Han menar att det här är en av samhällets viktigaste frågor.
Som jag ser det representerar boken och Seths budskap ett avgörande skifte i synen på nyfikenhet:
👉 FRÅN en oro om att en ifrågasättande kultur skall utgör ett hot mot den nuvarande kunskapen, ordningen och makten.
👉 TILL en oro att det finns en brist på ifrågasättande kultur som utmanar den nuvarande kunskapen, ordningen och makten.
Seth placerar radikal nyfikenhet som en ledarskapsförmåga. Det är vad som ger en värdeskapande kultur – i organisationer och i samhället. En reflektion jag gör att det omvända även kanske gäller: Det är de som har en förmåga att ställa avgörande, fundamentala frågor som blir ledare.
Boken är ett manifest och en uppmaning att ändra din frågekultur. Och det är viktig läsning.

Vi offrar bra idéer för att hålla ihop gruppen. Vi gör det för att vi gillar stabilitet och förutsägbarhet. På det sättet förlorar vi viktiga tankar och personer som tänker på ett annorlunda sätt.
Det är jobbigt att ha en annan idé eller åsikt än vad som är social norm, vad gruppen tycker eller vad som är en allmänt accepterad sanning. Den som avviker från normen, grupptänkandet eller den fastslagna kulturen kan inte räkna med att välkomnas med öppna armar. Det här är vad som gör att vi inte lyckas med nödvändig förändring till något bättre.
Todd Kashdan beskriver sin senaste bok The Art of Insubordination som en handbok att använda för att öka chanserna att nå framgång för dig som har en idé som avviker från status quo. Han vill värna om det avvikande, olydnad och om rebellen – ge oss verktygen att inte underordna oss antaganden om hur saker är utan att reflektera och ifrågasätta.
Men det handlar inte om vilket beteende som helst utan om ett medvetet ifrågasättande för att bidra till något bättre. Det kan aldrig bygga på hat eller intolerans. Det handlar om hälsosam social förändring.
Det visar sig att framgångsrika rebeller, individer som skapar verklig förändring, historiskt sett, också är skickliga strateger och kommunikatörer. De ramar in och presenterar sitt tänkande vid rätt tillfälle på ett smart sätt.
Jag har följt det Todd skriver i några år och upplever att jag sakta börjar förstå ett större sammanhang; en riktning i hans forskning om nyfikenhet, lärande, välmående och värdet av att ifrågasättande av normer.
Jag finner styrka och trygghet men även en slags tröst i den här boken – för mig bär den ett budskap att det är ok att vara annorlunda. Att det är viktigt att vi är olika.