Från bonde till VD
– en jordnära ledare

Med flaggan i topp och erfarenheten som en stabil grund gör Jenny Dingertz sin sista runda som VD. Under våren blev hon som nyfiken och kunnig 63-åring headhuntad till det coola konferens- och spahotellet Sunlight i Nyköping.

Jenny Dingertz

Jenny Dingertz

– Det ska bli väldigt roligt och det är modiga ägare som ser fördelar med erfarenhet och inte har förutfattade meningar om ålder. Efter det här uppdraget ska jag byta livsstil, säger hon och skrattar.

Det är inte första gången Jenny gör förändringar i sitt liv, det är snarare hennes signum. Vi tar det från början och vad året som utbytesstudent i USA lärde henne om att flytta till en ny plats, längtan och att våga ta steget.

– På den tiden fanns inte sociala medier, utan det var brevskrivning hem till föräldrar och kompisar som gällde. Det tog tid med posten över Atlanten, så jag fick brev varannan vecka och hade verkligen tid att lära känna mig själv, klara mig själv och fundera på vad jag ville i livet. Att jag hade lätt för matte och gillade affärer visste jag redan då, men inte så mycket mer.

Väl hemma i Sverige hamnade hon inom hotell – och restaurangbranschen ett par år. Men kunskapssuget kom tillbaka och flytten gick till Växjö. Det var roliga universitetsår som gav en civilekonomexamen och med studier i marknadsföring landade hon så småningom i Stockholm.

Det blev inte hotellbranschen den här gången, men ganska nära. Hon fick jobb i ett dataföretag som kundsupport, med fokus på just hotell och restauranger. Ett utåtriktat kul jobb med många kundbesök som gav specifik inblick i driften som visade sig vara värdefull kunskap.

”När det gäller förhållningssätt så håller jag isär det privata och det professionella. Privat är jag privat och på jobbet är jag VD och medmänniska utan att gå över gränsen.”

Platschef med affärssinne

Troligen var det den kunskapen som vägde tungt när hon som 27-åring valdes till platschef för ett hotell som behövde en fast hand i ledarskapet och resultatfokus. Jenny lyckades utmärkt och vände affären från skrala siffror till lönsamhet för både konferens- och hotellverksamheterna.

Jag fick visa att jag både kunde leda, göra bra affärer och skapa resultat. Det blev min språngbräda till jobbet som hotellchef vid en nybyggnation av ett hotell.

– Där var jag med från första spadtaget, från byggmöten på plats med hjälm på till att ta emot de första gästerna i lobbyn, säger Jenny och ser den röda tråden i sitt arbetsliv så här längt.

Och på den vägen hade det kunnat fortsätta, det vill säga intensiva år med ledaruppdrag som varvades med föräldraledighet. Men samtidigt som det andra barnet föds öppnas en spännande möjlighet för familjen.

Livet som bonde

Barnens pappa som var van lantbrukare och entreprenör såg möjligheten att arrendera lantbruk när EU-reglerna ändras från att låta gårdar ligga i träda till att odla marken.

– Jag som gillar djur och längtade efter att leva nära min familj såg det som ett perfekt tillfälle. Det var så spännande och roligt, vem kan tacka nej till det. Inte jag, säger hon och skattar.

Det blev åtta år med tre stora gårdar och barnen fick växa upp på landet med djur och natur som en naturlig del av livet. Familjen hade lammuppfödning med 350 tackor, skötsel av ankor och kalvar samt odling av spannmål och inte minst de ekonomiska sysslorna.

Det var slitsamma och fantastiska år, men till slut blev det för tufft att driva jordbruk på arrende. Jenny och hennes man orkade helt enkelt inte och lade ner rörelsen.

Visst har det skavt vid flera tillfällen, men att våga ta itu med det har givit en trygg plattform att stå på. Jag vet vem jag är och det gör det så mycket lättare att leda andra människor.”

Drömuppdrag och förändring

Flyttlasset gick till Hälsingland, där Jenny fick jobb som hotellchef på Hassela Ski Resort och hittade hem till sin egen bransch. Och i samma veva var skilsmässan ett faktum och så småningom blev den nya hemadressen Lidingö utanför Stockholm.

 Jag får energin tillbaka och de kommande åren är jag med och sätter ”nya Bosön” Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, på kartan. Från att ha varit ett slitet ställe med trista linoleumgolv och gympasalskänsla, renoveras det till en modern och fräsch anläggning med en dubblad omsättning. Det var ett riktigt kul uppdrag och det är jag stolt över.

 
När entreprenören Olle Larsson förvandlar Wenngarns slott till en helt underbar oas får Jenny erbjudandet som hon tackar ja till på stående fot. Uppdraget var att att sätta kultur, drift och resultat på plats.

Även om hon gillar jobbet på Wenngarns slott, så är det något under åren som skaver alltmer inom Jenny. Stockholm är sig inte längre likt. Hon var less på att sitta i bilköer och att känna sig pressad av att hinna fram i tid till möten, då får hon syn på en annons. Vildmarkshotellet söker en Hotelldirektör. Hon åker ner till Norrköping och känner in staden under en dag.

– Jag kände direkt att jag skulle trivas, sökte jobbet som var ett förändringsuppdrag med ombyggnation och fick det. Men när jobbet utvecklades till ett operativt förvaltningsuppdrag då slutade jag. Det passar inte mig och den erfarenhet jag har.

Professionellt ID – visade styrkan i mitt ledarskap

Cirkelns sluts och precis som när hon är en ung tjej i USA, stannar hon upp och tänker och känner efter – vad vill jag? Vad är mina styrkor och vilket uppdrag vill jag faktiskt ha? Det hon är riktigt säker på är att hon vill bo kvar i regionen.

– Det var när jag gjorde Mitt Professionella ID som vi kom fram till att jag ska söka högt kvalificerade uppdrag och VD-uppdrag, där jag kan använda all min kompetens som ledare, min styrelseutbildning och förmågan att leda verksamheter, säger Jenny som ser vad hon värderar, den ledarstil hon har och den röda tråden i sitt liv.

Hon gör några bra år som marknadsområdeschef på Riksbyggen, sedan headhuntas hon till VD-jobbet på pampiga Öster Malma Slott i hjärtat av Sörmland. Ett hotell och restaurang med satsning på vilt och för många är det jaktens högborg, här har jägarförbundet huserat sedan 1947. För Jenny blir det nu ett hus på landet, där både hon och hunden trivs bra.

– Jobbet är omväxlande, omgivningen fantastisk och gästerna är allt från jägare, konferensgäster och privatpersoner som firar bröllop och födelsedagar. Maten är gudomlig och jag trivs att bo på landet – och då blir jag headhuntad till ett nytt VD-uppdrag som är så spännande.

– Nu går färden mot Nyköping och ett nytt hus riktigt ute på vischan, med egen brygga och skogen runt knuten. Där tänker jag stanna tills jag ska ändra livsstil, säger Jenny och ser fram emot VD-uppdraget på Hotell Sunlight och att möta nya medarbetare och gäster.

Jennys åtta råd – ledordet är Be kind

  • När det gäller förhållningssätt så håller jag isär det privata och det professionella. Privat är jag privat och på jobbet är jag VD och medmänniska utan att gå över gränsen.
  • Det talas ofta om psykologisk trygghet, för mig handlar det om att vara trygg i sig själv. Att ha gjort en egen personlig resa och utvecklat en mogenhet i sig själv. Visst har det skavt vid flera tillfällen, men att våga ta itu med det har givit en trygg plattform att stå på. Jag vet vem jag är och det gör det så mycket lättare att leda andra människor.
  • Som VD är du på arbetsgivarsidan
  • Var inte kompis med dina medarbetare, det blir man när man byter jobb
  • Lär dig att förstå dig själv, hur du agerar och reagerar
  • Håll i möten, var tydlig och ha en agenda som håller
  • Träna dina chefer i gott ledarskap – och inte minst att ta obekväma samtal
  • Dina medarbetare är också medmänniskor, be kind är mina ledord.

Behöver du eller ditt bolag hjälp? Hör av dig. 

Lena Gustafsson


Lena Gustafsson har drivit förändringsledning mot tydliga mål i stora bolag under 25 år. Lena är legitimerad kognitiv psykoterapeut och har omsatt den kunskapen inom ledarskap och medarbetarskap i näringslivet.

Kontakta Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *