Skilsmässan blev en ny chans i livet

Grundbulten till alla relationsproblem är att vi inte kommunicerar med varandra – och det visar sig tydligt när vi ska gå skilda vägar i livet. Män som fegar ut beslutet att lämna en relation i stället för att vara tydliga, ställer till en helvetes massa elände, säger Göran.

Själv gick han omkring i sitt 20 år långa äktenskap och blev alltmer frustrerad, men visste inte varför. Han var framgångsrik i jobbet, men blev något av en ”husmes” hemma.

– Jag skilde mig inte för att jag inte älskade min före detta fru. Henne kommer jag att älska hela mitt liv. Men jag kunde inte tala om hur jag ville ha det och då trodde hon att det var på ett visst sätt.

– Det ledde till att jag kände mig fel, ibland förlöjligad och så blev jag missnöjd. Och med tiden kom då den frustration som han inte förstod vad den handlade om.

När man inom sig själv kommer till ett läge då man säger att ”Nej, nu ställer jag mig upp och talar om hur jag vill ha det”, anar man nog inte vilka konsekvenser det kan få.

Längtan efter kärlek

Familjen levde utåt sett ”som vanligt” under många år, men någonting skavde inom honom och på en middag hamnade han bredvid en kvinna. Den första känslan när de började prata med varandra var förvåning.

– Plötsligt satt där en kvinna och sa saker som jag själv undrade varför ingen annan tidigare sagt, säger Göran.

Han blev både rädd och fascinerad. Sedan blev det som en magnet som han inte kunde hålla sig ifrån.

– Jag mötte en kvinna som var något alldeles exceptionellt och kände att den här båten inte får gå utan att jag är med!

Men att lämna ett långt äktenskap för en ny kärlek är inte gjort på en kafferast. Det är svårt, man är som två sammanväxta trädstammar. Och det gör ont att skilja dem åt.

– När man inom sig själv kommer till ett läge då man säger att ”Nej, nu ställer jag mig upp och talar om hur jag vill ha det”, anar man nog inte vilka konsekvenser det kan få.

Våga eller backa ur

Det är då vi män vill backa och tro att allt blir bra – om jag bara blir som ”vanligt”. Men när man kommit till en viss punkt kan man inte gå tillbaka till utgångspunkten – och heller inget Göran vill rekommendera. Han har sett alltför många äktenskap gå på sparlåga, hur frustration blivit gnäll på den andra och rena elakheter. 

– För att inte tala om kontrollbehovet som kommer som ett brev på posten, vilket inte är konstigt när den ena är på väg ut ur relationen, säger Göran.

Han tror att kvinnor är tydligare och rakare i sina val. En tjej kan hoppa ut genom ett fönster och sedan plocka ihop sina pinaler – medan män sällan vågar lämna ett isflak förrän han kollat att det andra bär.

– Män försöker stå på två isflak samtidigt. När man väl trillat i gäller det att välja vilket isflak man ska klättra upp på.

En bättre människa och ledare

Göran valde att gå framåt i sitt liv och hoppa på båten. Under en period var det mesta trassligt både i relationerna och med boende. Till slut valde han att bo själv en period, innan den nya familjen kunde förenas.

 – Det har varit en tuff resa. Hur är det man säger; det som inte dödar mig stärker mig – och när man kommer ur det är man en jävligt mycket bättre människa och ledare.

Idag är jag tack vare många samtal i psykoterapisoffan en helt annan person. Jag värderar andra saker, kan tala om vad jag vill och jag kan lyssna. Jag vågar vara jag. Den största vinsten är att jag inte är två – jag är en person, säger Göran.

Görans råd om eller när du vill avsluta en relation:

  • Alla borde gå i egen terapi för att förstå sig själva
  • Var ärlig mot dig själv
  • Var inte ”snäll” och tro att du ska hjälpa den andra att bli självständig och göra valet
  • Smutskasta aldrig din partner inför någon
  • Var generös – hellre än att slåss om varje liten pinal
  • Relationen är mycket viktigare än pengarna
  • Flytta inte ihop – bo ensam en period
Av Lena Gustafsson

Behöver du eller ditt bolag hjälp? Hör av dig.

Lena Gustafsson


Lena Gustafsson har drivit förändringsledning mot tydliga mål i stora bolag under 25 år. Lena är legitimerad kognitiv psykoterapeut och har omsatt den kunskapen inom ledarskap och medarbetarskap i näringslivet.

Kontakta Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *