In Good Therapy

Att gå i terapi behöver inte vara en stor grej. Eller så blir det en av de bästa saker som hänt dig. Med hjärta och djup insikt hjälper vi dig att förstå.

Det allra mesta går att reparera. Vi hjälper dig att hitta rätt i livet, reda ut gamla trassliga minnen eller relationer. Ja, precis det du behöver hjälp med.

Vill du ha hjälp? Kontakta mig på telefon +46 (0)707 666 516 eller maila info@goodrelations.se

En privat verksamhet med konkreta och tydliga metoder.

Vi är en privat verksamhet som arbetar med tydliga och konkreta metoder som gör att du förstår dig själv bättre, kan berätta din historia och därmed kan göra val som gynnar dig och  ditt liv. Vi utreder, genomlyser och tillsammans sätter vi dina upplevelser, tveksamheter och funderingar i ett bättre sammanhang inom dig själv och sedan ut mot omvärlden.

Det är praktisktmetodiskt och vi går i mål. Det allra mesta går att reparera.

Välkommen!

Lena Gustafsson

Jag heter Lena Gustafsson och är Legitimerad kognitiv psykoterapeut vid Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi. Tillsammans kan vi hjälpa dig med de funderingar, hinder eller annat du har som tär på dig eller du vill ska förbättras.

“Även om det aldrig blir det samma, så skapades nya hopp, livslust och glädje”

“Att tala om och handleda människors svåra upplevelser, trauman och sorg på ett sätt som inte ytterligare tynger och blir en återupplevelse av det svåra man varit med om, är något av det svåraste som finns.

Lena har en värme, är seende, ödmjukhet och en humor man blir glad av och således lättar hoppet att återta livet i egen makt, även om det aldrig blir det samma, så skapades nya hopp, livslust och glädje.

Lena har också den förmågan att på ett så klokt, förståeligt och roligt sätt i bilder, teckningar och övningar få oss att förstå vad som hänt och våga öppna oss och berätta inför andra. Stämningen i gruppen blev lättsam allvarsam, varm och många band knöts.

Vi hade så roligt, många skratt och roliga historier berättades runt middagsbordet.

Tusen tack för att jag fick vara en del av Lenas coaching, något som jag bär med mig för alltid i hjärta.”

Ellen Fredriksén

Biomedical analytics at Clinical Physiology, Sahlgrenska Sjukhuset

Ellen Fredriksen deltog i programmet  ”Dagar som ger kraft och styrka”, anordnas på Österlen, som anordnas av Foodpower by Anna Ottosson tillsammans med Cancerrehab fonden. Lena Gustafsson, Good Relations leder och inspirerar personlig utveckling i grupp.

7 frågor

Hur lång tid tar det?

Det är en vanlig fråga som inte har ett svar, utan flera och det beror på vad vi ska jobba med. Det man kan göra i alla situationer är dela in det vi ska göra i moduler, så att det blir en greppbar resa både vad gäller tid och kostnad.

Kommer det att hjälpa?

Ja, vårt arbete kommer att hjälpa dig att nå mål. Du kan ditt liv, med det goda och det onda. Jag är superduktig i mitt jobb och tillsammans når vi de mål vi sätter.

Hur jobbar du?

Vi börjar med att prata om vad du vill ha hjälp med, sätter en första enkel målbild och jag berättar om mig – om du vill veta något.

Nästa steg är att du gör en livslinje, vilken vi noggrant går igenom tillsammans. Vi listar upp situationer och frågor som vi vill ha svar på.

Vi arbetar praktiskt och konkret i tydligt samtal. Jag har ansvar för att jobbet går framåt, du för att göra de hemuppgifter vi kommer överens om.

Vi gör skattningsskalor, arbetar med att förklara och förstå. Vi går från barnets känslor till att tänka vuxna tankar och då koppla på nya känslor.

Det är kreativt, vi ritar och beskriver och använder kbt-bild, eftersom vi minns bilder bättre än ord.

Hur ska det kännas att gå i terapi?

Det ska kännas bra, därmed inte sagt att det kan vara tufft med massor av känslor, saker som ska redas ut. Tryggt, säkert och tillitsfullt. Öppet och tydligt.

Vilka söker upp dig?

Det är kvinnor och män, tonåringar och vuxna. Från ungefär 15 år till 75  år.

Vad vill de ha hjälp med?

Alltifrån att fatta viktiga och livsavgörande beslut, inför utvecklingssamtal, uppsägningar eller att förbereda sig inför en anställningsintervju. Det kan vara utmattningssyndrom, ångest, fobier, depressioner eller humörsväningar och sömnprobelm. Men också skilsmässor,  uppfostring, separationer till att vi ska flytta ihop och vill diskutera vissa saker innan. I USA  är det populärt och kallas pre-marriage counseling.

Hur har de hittat dig?

Jag har arbetat sedan 1997 och är känd som en bra och konkret psykoterterapeut – därför kommer många till mig via rekommendationer.

Vad har du för utbildning?

Jag är journalist från början och skrev under 12 år om medicin och hälsa medan jag pluggade på Stockholms Universitet till beteendevetare. Det gjorde mig nyfiken på kopplingen mellan tankar, känslor och hur vi beter oss. 2002 blev jag Legitimerad kognitiv psykoterapeut, vid Svenska Institutet för Kognitiv Psykoterapi.

“Hjälp, jag tror jag vill skiljas”

Känslan av att veta att något är fel i ens relation, men inte vad kan driva  en till ”vansinne”. Man har prövat allt. Pratat, varit ifrån varandra och hittat  på roliga saker. Men utan framgång.

Låt oss mötas!

Boka en serie möten och låt oss kartlägga, skapa perspektiv och kanske hittar ni den rätta tråden. Eller så blir det med tiden tydligt att just den här relationen över.

Ett råd till alla i dessa tankar: Förhasta er inte

“Jag vill bara må bättre”

Att känna att livet är en kamp, att varje dag tvinga sig att orka gå upp. Eller att inte kunna lugna ned sig, för att tankarna går i expressfart handlar om överbelastning, stress eller oro.

Med kognitiv psykoterapi, praktiska metoder och hemuppgifter, så återtar du ditt liv.

Välkommen.

Vad säger de som testat?

“Kalle” – VD medelstort företag

Kommunikation och mod!

– Grundbulten till alla relationsproblem är att vi inte kommunicerar med varandra – och det visar sig tydligt när vi ska gå skilda vägar i livet. Män som fegar ut beslutet att lämna en relation istället för att vara raka, ställer till en helvetes massa elände, säger Kalle, VD på ett medelstort bolag.

Själv gick han omkring i sitt 20-år långa äktenskap och blev alltmer frustrerad, men visste inte varför. Han var oerhört kreativ i jobbet, men blev tillslut en ”husmes” hemma. Han saknade modet att stå upp för den han var.

– Jag skilde mig inte för att jag inte älskade min före detta hustru. Henne kommer jag att älska hela mitt liv. Men jag kunde inte tala om hur jag ville ha det – och då trodde hon att det var på ett visst sätt.

– Det ledde till att jag kände mig fel, ibland förlöjligad och så blev jag missnöjd. Och efter det kom då den frustration som inte förstod vad den handlade om.

Tiden gick och familjen levde ”som vanligt”, men någonting pågick inom honom och på en fest fick han en för honom okänd tjej till bordet. Den första känslan när de började prata med varandra var förvåning.

– Plötsligt satt där en kvinna och sa saker som jag själv undrade varför ingen annan tidigare sagt, säger Kalle.

Han blev både rädd och fascinerad. Sedan blev det som en magnet som det inte gick att hålla sig ifrån.

– Jag mötte en kvinna som i sinnet är något alldeles exceptionellt och kände att den här båten får inte gå utan att jag är med!

Men att välja att lämna ett långt äktenskap för en ny kärlek är inte gjort på en kafferast. Det är svårt, man är som två sammanväxta trädstammar. Och det gör ont att skilja dessa åt.

– När man i sin egen person kommer till ett läge då man säger att ”Nej, nu ställer jag mig upp och talar om hur jag vill ha det”, anar man nog inte vilka konsekvenser det kan få.

Det är då vi män vill backa och tro att allt blir bra – om jag bara blir som ”vanligt”. Men när man kommit till en viss punkt så kan man inte gå tillbaka till utgångspunkten – och heller inget Göran vill rekommendera. Han har alltför många gånger sett och hört hur det kan bli.

– Så fort ni är på fest och din fru tagit tre drinkar kommer du att få äta upp det som hänt trettiofem år framåt. Det kan bli en relation som präglas av ”plats i korgen”!

Han tror att kvinnor är tydligare och rakare i sina val. En tjej kan hoppa ut genom ett fönster och sedan plocka ihop sina pinaler – medan män sällan vågar lämna ett isflak förrän han kollat att det andra bär.

– Män försöker stå på två isflak samtidigt – och sen ramlar vi i vattnet. När man väl trillat i gäller det att välja vilket isflak man ska klättra upp på.

Kalle valde att gå framåt i sitt liv – och hoppa på båten. Under en period var det mesta trassligt både i relationerna och med boende. Tillslut valde han att bo själv en period.

– Det har varit en tuff resa. Hur är det man säger; det som inte dödar mig stärker mig – och när man kommer ur det är man en jävligt mycket bättre människa!

– Idag är jag en helt annan person. Jag värderar andra saker, vågar tala om vad jag vill. Jag vågar vara jag. Den största vinsten är att jag inte är två – jag är en person, säger Kalle och ser både glad och lycklig ut.

Fyra råd:

  • Var ärlig mot dig själv
  • Var inte ”snäll” och tro att du ska hjälpa den andra att bli självständig
  • Smutskasta aldrig din partner inför någon
  • Låt inte pengarna bli en källa till ovänskap vid uppdelning. Relationen är mycket viktigare.

Lina, klar civilingenjör KTH

“Jag vill med detta mail tacka för den enorma hjälp som jag fått från dig och berätta lite vart jag befinner mig idag. Jag har sökt hjälp förut och fått rådet att göra ”fjärilsklappen” och frågor som ”hur kändes det” och det hjälpte aldrig.

Du är den första som förklarat och gått igenom hela mitt liv med mig, givit mig verktyg som fått mig klartänkt.

Jag känner inte längre att jag behöver hjälp utan klarar dagarna utmärkt själv utan ångest. Jag tror på min egen förmåga! Du är helt fantastisk på det du gör och har gett mig metoder jag kommer använda livet ut!

Nu några år senare minns jag några bilder som du visade mig, några tecknade, som bland annat handlade om att bygga sitt “hus” från grunden – det var olika metaforer om inre hälsa och jag minns att de bilderna fastnade i huvudet och gav nya perspektiv.

Sedan minns jag också bara den avslappnande samtalsformen som jag inte mött hos någon annan psykolog. Där du drog paralleller om det jag pratade om till dig själv och egna erfarenheter. Det gjorde att jag inte kände mig ensam eller onormal, utan samtalet kändes genuint, lite som med en vän fast med mer proffesionellt innehåll och tekniker såklart.

Det sista som jag minns väl är tidslinjen jag fick göra inför vårt första möte, det var så bra och skönt sätt att starta igång på tyckte jag!”

Vill du ha hjälp?

Kontakta mig på telefon +46 (0)707 666 516  eller maila info@goodrelations.se