was successfully added to your cart.

Soki Choi – LIVE FRÅN SYDKOREA OM NORDKOREA

LIVE FRÅN SYDKOREA OM NORDKOREA. Jaha, så har dem skjutit upp en missil…igen (suck!) . Nu har jag ändå varit i Sydkorea i snart 2 månader och hunnit snappa upp ett och annat från insidan (jag har en stor släkt: 34 first cousins). Och apropå ALTERNATIVA VÄRLDAR, så har det slagit mig hur lite man pratar om Nordkorea i Sydkorea. Utan det är mycket mer oro, frågor och undringar från er mina kära vänner i Sverige och svenska medier. Märkligt och samtidigt intressant!! Snarare har det varit så provocerande tyst i frågan att jag har känt mig tvingad att aktivt fråga mina bekanta och släktingar om Nordkorea. De säger typ: “så här har det alltid varit och vi har vant oss vid Nordkoreas taktik att skrämma sig till pengar med tomma hot om total massförstörelse. De har ju inget annat än kärnvapen att komma med. Kim är vi inte rädda för, för även om han är galen och ond så är han konsekvent galen och därmed förutsägbar. Honom vet vi hur vi ska hantera.”

Min kusins man fortsätter: “Det vi däremot är allvarligt oroliga över är Trump. Han tänker ju inte på någon annan än sin egen grandiositet – och är dessutom totalt oförutsägbar”. Så där har ni det mina vänner! Situationen med Nordkorea är inte ny, utan något som hittills har hanterats. Det som är farligt nytt är Herr Trump. Frågan är hur länge världen orkar och ska tillåtas titta på en pajas driva farliga situationer i botten? Allvarligt talat, är det konstitutionella/legala systemet anno 2017 så pass impotent, att ingen på något sätt kan rå på eller få bort en uppenbar dysfunktionell systemolycka, som dagligen drabbar vår värld (nu senast med kuppen mot Comey)? Vad säger det om oss, vad säger det om demokratins hållbarhet?

Ok, så vad pratar vanligt folk i Sydkorea egentligen om på middagar och fikor (för de älskar att prata och fika stup i ett, tror nästan dem slår oss svenskar i sitt maniska kaffedrickande)? De pratar om kändisar, Sydkoreas golfdominans, koreanska tv-dramor, plastikoperationer (var 5:e kvinna har plastikopererat sig), senaste klädmodet och mat, mat och mat! Ja, ni förstår mitt buddhistiska hjärta slår kullerbyttor över mina landsmäns überytliga tillvaro. Men så kanske det är ett sätt att distrahera sig från livets allvarligare frågor: som att i ett slag så kan Seoul raderas om en viss person får för sig att trycka på en viss knapp (ok, nu bortser jag ifrån att jag råkar befinna mig just där, hjälp!). Attityden är typ: “tja, vi människor ska alla dö någon dag, det är bara frågan om hur och när. Och om ngn trycker på knappen så hinner vi ändå inte undan, så det är lika bra att ha jävligt kul så länge det varar”. Och en sak är säker: sydkoreaner vet hur det är att parta, dricka, äta, skratta, sjunga, shoppa och ha kul. Jag är ett vittne: det är fasiken shopping, stora middagar och party nästan varje dag…mitt asketiska jag orkar faktiskt inte längre snart…sant!

Det snackas ju en hel del om konsten att leva i NUET, och det är sydkoreaner faktiskt experter på även om det inte sker med meditation och gröna juicer. Så medan många av mina vänner i Sverige slår rekord i oro, ängslan och ångest över sina och framförallt andras problem som ligger i morgondagens och ovisshetens moln och dessutom på andra sidan jorden (haha), så lever sydkoreanerna här och nu och som om varje dag vore den sista (sic!). Jag vet inte riktigt om det är något att ta efter. MEN det vi svenskar kan lära oss av detta är att försöka “chilla lite” mer och sluta vara så överoroliga över saker var och en ändå inte kan påverka. Jag lovar, dina njurar och binjurar skulle må mycket bättre av mindre kortisol, noradrenalin och adrenalinpåslag som annars belastar dina mjuka organ. Och ett konkret råd här är: STÄNG AV MEDIA då och då till din stackars överbelastade hjärna. Hjärnan är så plastisk att den suger åt sig av den ångest- och skrämselladdade propagandan som en svamp (jag media-fastade nästan hela förra året, och har aldrig mått så bra!!). Och media kommer aldrig att sluta pumpa ut giftiga amygdala-aktiverande substanser. Varför då? Jo, för att rädsla lönar sig!

Vid pennan, er allas Utrikeskorre  😉

– Soki Choi

Betraktelser och tankar från Soki Choi, just nu utrikeskorre. Alltid uppskattad för vänskap, kunskap och sin historia i Bortom Glastaket.

De åsikter som uttrycks är författarnas egna.

Leave a Reply