was successfully added to your cart.

”Mitt IQ är ett av de högsta – det vet alla!”

Detta är ett av Donald J. Trumps självförhärligande uttalanden. Lägg därtill alla kränkande, nedsättande, kvinnoförnedrande, rasistiska och odemokratiska inlägg. Listan är lång och den växer för varje dag. Dessutom ljuger han om det mesta. Var ska detta sluta, undrar jag? Hur är det möjligt att denna man kan bli USA:s nästa president?

Idag kan det vara sista chansen för det amerikanska folket att stoppa Trump. Fem stater går till val, denna Super Tuesday #3. När du läser detta vet vi utgången. Troligen får Trump flest republikanska röster. Helt obegripligt för de flesta svenskar. Men många amerikaner är arga. De är så besvikna på sittande president att Trump framstår som ett bättre alternativ. Vad är de sura över? Ja, till exempel på Obama Care, som ger nästan alla amerikaner rätt till överkomlig sjukvård, på utrikespolitiken, på medelklassens negativa löneutveckling, på satsningar på ren energi i stället för gas och olja och mycket mer.

Men hur ser en Trump-supporter ut? Dagens New York Times visar korrelationen mellan olika variabler och Trump-support, där 1 är perfekt överensstämmelse. Jag plockar några:

Vit, utan high school diploma (gymnasiebetyg): 0,61
Amerikan, enligt egen uppgift: 0,57
Bor i ”mobile home”: 0,54
Traditionellt yrke t ex inom byggbranschen, tillverkning, jordbruk och handel: 0,50

Medelsupportern är en lågutbildad, lågavlönad arbetare född i USA och boende på landsbygden. Och antagligen en man, skulle jag tro för Trumps trampande på kvinnor verkar inte veta några gränser.  Gris, bimbo, hund, fet gris…. De flesta kvinnor har fått nog. Nu har en grupp bildats som kallar sig Our Principles PAC. Deras reklamfilm visas titt och tätt i tv, där de köpt utrymme för en halv miljon dollar. Kolla här: https://www.youtube.com/watch?v=OkSRJSUY0vs

Just nu rullar tiotusen anti-Trump-commercials i amerikansk tv, enligt CNN. Hoppas de får avsedd verkan!

 

Lena Calderon ©2016

Lena Calderon har jobbat med kommunikation i olika former inom de flesta branscher och i många offentliga inrättningar. Nu bor hon i New York för andra gången. Där letar hon upp spännande platser, människor och upplevelser.

Leave a Reply